Twee totaal verschillende broers, die decennialang het gezicht van het wereldwijd actieve scheepsmotorenbedrijf Koedood Marine Group in Hendrik-Ido-Ambacht bepaalden: Arie en Bert Koedood. Tot een jaar geleden. Arie Koedood in een terugblik: „We verschillen op elk gebied van elkaar. En eigenlijk zien we dit juist als onze kracht.”
Van een jubelstemming kon Arie Koedood (1957) niet spreken, toen hij en zijn broer eind mei vorig jaar met stille trom afzwaaiden als directeur.
Zorgen om hun gezondheid, en daarmee om de toekomst van hun onderneming, hadden geleid tot de verkoop ervan aan het Duitse servicebedrijf August Storm GmbH. Koedood: „Dag en nacht was ik bezig met ons bedrijf, en ineens hoefde dat niet meer.”
Gijs en Nees
Als jongen van zo’n tien jaar oud veegde hij in de jaren zestig al elke zaterdag de werkplaats van het toenmalige ”Motorenrevisiebedrijf Koedood” van zijn ouders Gijs en Nees Koedood.
„We woonden in een flatje in Ridderkerk. Daar deed mijn moeder de boekhouding, terwijl mijn vader bijna altijd aan het werk was in een lokale huurloods.” Later verhuisde het gezin naar de bedrijfswoning van een in Hendrik-Ido-Ambacht gekocht bedrijfspand.
Het bedrijf kreeg daar zijn adres aan het Frankepad. Destijds richtte het zich op de binnenvaart. Later groeide dat uit tot de huidige onderneming, die scheepsmotoren voor de zee- en binnenvaart en de baggerindustrie levert, plaatst, onderhoudt en reviseert.

Groei
Op hetzelfde buitendijkse terrein in ’t Ambacht heeft het bedrijf nog steeds twee vestigingen: het bedrijfspand van moederbedrijf Koedood Dieselservice, en het nieuwe hoofdkantoor van de Koedood Marine Group.
Behalve het moederbedrijf vallen nu diverse dochterondernemingen onder deze groep: Koedood Roestvrijstaal, Koedood Diesel Techniek, Emigreen (een ontwikkelaar van vernieuwende nabehandelingssystemen) en de met elektrotechnisch installatiebureau Oechies opgezette joint venture Hybrid Ship Propulsion. Dit laatste bedrijf ontwerpt, levert en installeert elektrische voortstuwingen voor binnenvaartschepen.
Mitsubishi
Hun eerste grote Mitsubishimotor verkochten Aries vader en hij in 1978. „Nederlanders konden die Japanse naam toen nog amper uitspreken.”
Kort daarop verwierf het bedrijf het officiële dealerschap van Mitsubishimotoren voor de binnenvaart. „Scheepsmotoren van dit merk stonden toen nog in de kinderschoenen. Ze waren goedkoper dan de gevestigde Duitse en Amerikaanse merken, en hun kwaliteit was niet slecht. Wel verbeterde de kwaliteit in de loop der jaren sterk. Net als van alle Japanse exportproducten.”
Lees verder op de website van Reformatorisch Dagblad:
„We gaven elkaar veel vrijheid in ieders taken. Weet je, als je elkaar voortdurend controleert, kom je niet aan werken toe.”
Eerder verscheen een vergelijkbaar interview met Arie Koedood in de Kersteditie van weekblad Schuttevaer; en daarvoor al online op de website van Schuttevaer:
„De laatste jaren voelde ik mij soms hondsmoe na een werkdag. (…) Dat kan niet: ondernemen is topsport. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed, daar moet je topfit voor zijn. Dat was ik gewoon niet meer.”