Een order van veertig exact dezelfde binnenvaarttankers, in één serie. Die heeft Concordia Damen nu in zijn portefeuille zitten. Erg mooi, erkent technisch directeur Bert Duijzer (43) van Concordia Damen. „We zijn er blij mee. Bij mijn weten is het de eerste keer in de binnenvaartgeschiedenis dat een werf zo’n grote order krijgt.”
In 2019 kwam Concordia Damen voor het laatst groot in het nieuws, toen het zwareladingschip Black Marlin, beladen met 18 binnenvaartcasco’s voor de Werkendamse werf, in Rotterdam aankwam.
Korte tijd later moest een team onder leiding van technisch directeur Bert Duijzer aan de bak met een nog grotere order: de bouw van 40 LNG-elektrisch aangedreven binnenvaarttankers. Ze moeten gaan varen voor Shell.
Die voorbereidingen vonden toen nog in het diepste geheim plaats. „Aan het voorwerk hieraan heb ik de laatste anderhalf jaar driekwart van mijn werktijd besteed.”
Cendo Liner
Aan de order vallen, naast de ongekende omvang, twee dingen op: de voortstuwing en het ontwerp. Met de bouw van het dieselektrische cts Sendo Liner, in 2019 door KNVTS uitgeroepen tot Schip van het Jaar, had Concordia Damen met beide de nodige ervaring opgedaan.
Duijzer: „Bij het tekenen van dit schip hebben we een aantal zaken overgenomen van dat ontwerp, maar dan afgestemd op de wensen van de huidige klant.” Die wensen zorgden voor de nodige wijzigingen. „Daarmee is dit dan wel echt een heel ander project.”
MAN-motoren
Een belangrijk verschil is dat deze schepen geen diesel- maar LNG-aangedreven generatorsets krijgen. Die generators, die de elektromotoren van de twee schroefassen aandrijven, gaat MAN Rollo in Zoetermeer leveren.
Deze motorleverancier voor de industriële en maritieme sector, onderdeel van Pon Holdings, levert motoren van de Duitse vrachtwagen- en machinefabrikant MAN. Duijzer: „MAN bouwt al langer motoren die op LNG draaien. Diezelfde motoren gaan straks in de door ons gebouwde tankers als generatoren dienen.”
Per stuk kunnen de LNG-generatorsets maximaal 495 ekW opwekken. Als achterwacht krijgt ieder schip een MAN Rollo-dieselgeneratorset van 277 ekW aan boord.
Bulbsteven
De generatoren komen voor op het schip, met direct daarachter de enorme LNG-tank (60 m³) die ze van brandstof voorziet.
Duijzer: „De schepen krijgen een vrij volle kop, met een bolvormige boeg. Vergelijkbaar met de bulbsteven van een zeeschip. Zo’n boeg heeft even veel weerstand als een normale spitse kop, maar geeft wel meer volume. Door daar de generatoren en LNG-tank te plaatsen, komt het schip in bijna alle condities vlak te liggen. Hierdoor kan het langer doorvaren bij laagwater.”
Dit laatste was een belangrijke eis. „Naar verwachting zullen we de komende jaren tenslotte steeds meer met laagwater te maken gaan krijgen.”
Lees verder op schuttevaer.nl:
„We houden genoeg capaciteit over voor andere orders.”