Op zoek naar ander werk? Staar je niet blind op je cv, adviseert loopbaancoach Bastiaan Stolk (34). „In het onderwijs, de zorg en de it-sector is zoveel vraag naar mensen, dat bedrijven liever kijken naar iemands mogelijkheden dan naar zijn diploma.”
Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn veel werknemers onzeker over hun baan. Stolk, afwisselend in Gouda en Sliedrecht actief onder de vlag van het landelijke bureau Van Dam Loopbaanbegeleiding, merkt het aan de toegenomen vraag naar coaching. „We zien een heel duidelijke trend dat mensen zich heroriënteren op hun huidige werk.”
Onzekerheid
Dit bleek al tijdens de eerste intelligente lockdown, vanaf half maart tot begin juli. „Mensen die in die tijd vanuit huis hun werk deden, gebruikten de uitgespaarde reistijd om met mij in gesprek te gaan. Ze liepen er tegenaan dat de toekomst van hun contract onzeker was en wilden hun ontslag vóór zijn.”
Tijdens een loopbaantraject brengt Stolk in pakweg zes gesprekken met zijn klant diens competenties, werkervaring en persoonlijke kwaliteiten in beeld. „Dit geeft hem of haar helderheid over de te maken keuzes. Soms blijkt dat mensen helemaal op hun plaats zitten, andere keren zien ze wat beter bij hen zou passen.”
De kosten van zo’n traject vallen voor particulieren trouwens mee: bij de belastingaangifte kun je alles boven het drempelbedrag van 250 euro als scholingskosten opvoeren.
Gerichte aanpak
Dat mensen vervolgens heel gericht naar een baan op zoek kunnen gaan, levert werkgevers volgens Stolk meer op dan die laatsten vaak doorhebben. „Ik merk vaak dat bedrijven werknemers zonder een duidelijke reden hebben aangenomen.
De leidinggevende ging dan vooral af op zijn eerste indruk en op het cv (curriculum vitae, levensloop) van de sollicitant. Maar dit zegt niets over de persoon zelf en zijn competenties voor de baan in kwestie. Dat een werknemer vervolgens soms vastloopt in zijn functie, snap ik wel.”
Lees verder: Ander werk kiezen biedt kansen (via Issuu.com) of lees verder op Digibron.