Ondanks verhit verzet van lokale organisaties en bezorgdheid bij inwoners lijken de Goudse coalitiepartijen het collegevoorstel voor een forse waterpeilverlaging in een deel van de wegzinkende binnenstad te steunen. Dit bleek maandagavond tijdens een commissievergadering.
Oppositiepartijen blijven aarzelen. „Onze fractie zou het wat minder rigoureus willen”, zegt SGP-raadslid Jacques Rozendaal.
Zakken
Het water staat de stad aan de lippen. „Niets doen is geen optie”, verwoordde VVD-burgerraadslid Kevin de Jonge ieders gevoelen. Vervolgens liepen de meningen uiteen. Het Goudse college en waterschap Rijnland zien maar één beste optie: het grootste risicogebied van de binnenstad –de Turfmarkt, de Zeugstraat en de Jeruzalemstraat– afdammen en daar in vijf jaar tijd stapsgewijs het peil met 25 centimeter verlagen. Dit gehele compartiment, inclusief riolering, moet vervolgens voortaan met de bodem meezakken.
Fel verzet
De Wateralliantie, een verbond van Goudse verenigingen, strijdt hier fel tegen. Ze vreest onherstelbare schade aan de vele historische panden. In een breed verspreide actiefolder bepleit ze een waterpeilverlaging in de gehele stadsboezem, van tien centimeter. Dit zou tijd geven om een duurzame oplossing te bedenken, stelde woordvoerder Schilperoort woensdag in het Reformatorisch Dagblad.
Lees ook: Peilverlaging Gouda: dé oplossing of opmaat naar Groningse toestanden?
Vertragingstactiek
Wethouder Hilde Niezen (GroenLinks) ziet echter niets in een vertragingstactiek. „We hebben zes jaar onderzoek gedaan naar alle opties, en hebben een enorme hoeveelheid stukken om ons standpunt te onderbouwen. Het is goed om vragen te stellen bij een voorstel maar uiteindelijk moet je een besluit nemen.” Hoogheemraad Sjaak Langeslag van Rijnland sloot zich hierbij aan. „De wateroverlast in de binnenstad gaat naar verwachting enorm toenemen. We weten genoeg om een besluit te kunnen nemen.”
Schaderegeling
De geopperde peilverlaging in de gehele stadsboezem ziet Niezen niet zitten. „Dan kan er schade ontstaan aan alle gebouwen op een houten paalfundering in de binnenstad én honderden gebouwen met een houten paalfundering daarbuiten.” In en om het compartiment staan zestig gebouwen op houten palen.
Lees verder: Heet hangijzer blijft de potentiële schade aan genoemde panden.