Met jongeren die op de wal in de knel komen, blijkt op het water soms wél land te bezeilen. De 16-jarige Marissa Brink, bijvoorbeeld. Haar schoolleraren dreef ze tot wanhoop, maar na drie maanden meevaren op het ms Turbulent ging het roer om. „Anders had ik nog steeds thuis zitten niksen.”
Bouwe (50) en Marianne (48) de Graaf-Theunisse uit Dordrecht voeren al jaren samen op hun ms Turbulent. Hun twee dochters waren al uitgevlogen, en het leven van het stel was overzichtelijk. Toch knaagde er iets, twee jaar terug. Bouwe: „We genoten van ons vak. Tegelijk dachten we: is dit nu ons levensdoel, of is er meer?”
Problemen
Bouwes zus en zwager, de familie Romijn van het ms Participant, leverden een antwoord. „Zij hadden weleens een vastgelopen jongere aan boord gehad, en kregen van zorgaanbieder Sjaak Slagman opnieuw de vraag naar een plaatsje.” Juist op een binnenvaartschip kunnen zulke jongeren zich herpakken, gelooft Slagman, oprichter van Nuncaut. Vandaar zijn in 2018 opgezette ”scheepvaartprogramma” voor zulke jongeren (tussen 12 en 18 jaar). In drie maanden tijd krijgt probleemjeugd de kans om aan boord weer de juiste koers te gaan varen. Ze komen er officieel als logé, zijn via hun ouders en Nuncaut verzekerd en kunnen bij problemen op de wal worden gezet. „Zover is het trouwens nog niet gekomen.”
Wanhopig
Marissa Brink was de eerste jongere die bij Bouwe en Marianne aan boord kwam, in maart 2019. Met tegenzin, onthult ze. ‘Het leek mij niets, drie maanden op een schip.’ Maar op school liep het totaal niet lekker. ‘Ik spijbelde en deed niets aan mijn huiswerk.’ Ook thuis, bij haar moeder, was de sfeer sterk afgekoeld. ‘Ze zag dat het niet goed ging, en wilde dat ik mijn schoolwerk zou doen. Dat deed ik niet. Ik had te veel onrust in mijn hoofd.’ Haar omgeving stond met de handen in het haar. ‘Ze wisten niet meer wat ze met mij aanmoesten.’