Liefst zou aalmoezenier Bernhard van Welzenes (78) van de Landelijke Parochie voor Binnenvaart, Circus- en Kermisexploitanten zijn Nijmeegse kerkschip ’s zondags weer gevuld met mensen zien, zoals voor de coronacrisis. Tegelijkertijd ziet hij een grote aandacht voor zijn online uitzendingen. „Heel bijzonder, ook van niet zo kerkelijke schippers. Ik krijg reacties uit heel Europa.”
Aan het preken zonder publiek, mét een camera voor zijn neus, moest hij wel even wennen, bekent de rooms-katholieke aalmoezenier – benaming voor een pastoor met een speciale doelgroep – uit Nijmegen per telefoon. „Normaal kijk ik de bezoekers aan, loop ik tussen ze door en maak ik automatisch bewegingen met mijn armen. Nu moet ik er erg in hebben die bewegingen te blijven maken, en goed in de camera te kijken. Ik heb wat tips hierover gekregen, inmiddels heb ik er geen moeite meer mee.”
Jongeren
Anders dan de protestantse binnenvaartdominees Meijvogel en Kruger (zie deel 2 van deze mini-serie) heeft de rooms-katholieke Van Welzenes puur de schippers, circusmensen en kermisexploitanten als doelgroep. „Normaal zitten hier op ons kerkschip tussen de tachtig en honderd mensen.”
In de huidige vieringen, elke zondagochtend vanaf 11.00 uur, zijn hooguit zeven mensen aanwezig: een gebedsleider, vier koorleden, één pianist/ organist, een technicus voor de uitzending en Van Welzenes zelf. Toch kijken nu, opmerkelijk genoeg, meer mensen zijn diensten mee dan de aalmoezenier ooit in de kerkzaal in de Waalhaven heeft verwelkomd: de beelden worden via het Youtubekanaal Stichting KSCC Nijmegen tussen de achthonderd en duizend keer bekeken.
Reacties
Dat mensen soms even afhaken en weer terugkomen kan dit aantal niet verklaren, bovendien kijken per beeldscherm soms meerdere mensen mee. „De kijkers komen vooral uit de binnenvaart, merk ik. Ik krijg reacties van allerlei varenden, waarin ze laten merken dat ze de diensten waarderen. Ze bellen spontaan na de dienst, of sturen een e‑mail. Daar zitten ook jongeren tussen. Blijkbaar vinden ook mensen die niet zo vaak een kerk bezoeken het fijn om in deze tijd toch een viering mee te maken, zij het op afstand.”