De onafwendbare terugloop van het verbruik van fossiele brandstoffen zou Koninklijke Vopak nachtmerries moeten bezorgen. Maar het oer-Hollandse bedrijf uit 1616, gespecialiseerd in de op- en overslag van oliën en gassen, beweegt rustig met de veranderingen mee.
Bij het grote publiek is Vopak niet erg bekend. Maar de onderneming was in 2017 goed voor 1,3 miljard euro omzet en heeft wereldwijd ruim 5700 werknemers in dienst. Vopak speelt een grote rol in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. In totaal heeft het bedrijf een opslagcapaciteit van 35,9 miljoen kuub, verdeeld over 66 terminals in 25 landen. Het ontstond in 1999 bij een fusie van Koninklijke Pakhoed NV met Koninklijke Van Ommeren NV en heeft wortels die teruggaan naar 1616.
Optimistisch
Als Vopak de energietransitie wil overleven, zal het moeten meebewegen. De overstap van fossiele naar groene energie zal tenslotte de komende 30 jaar nog wel de agenda's beheersen. Momenteel haalt het tankopslagbedrijf bijna de helft van zijn omzet uit de op- en overslag van olieproducten zoals stookolie, benzine en kerosine.
In het NRC Handelsblad van 25 mei toont bestuursvoorzitter Eelco Hoekstra zich echter optimistisch wat de toekomst van zijn bedrijf betreft: ‘We zien de transitie als een enorm mooie gelegenheid om het bedrijf een nieuwe toekomst te geven. Als de productstromen gaan veranderen, moeten we daar klaar voor zijn.' Om die reden investeert Vopak momenteel volgens hem steeds meer in gas en chemie en veel minder in olie.
Styreen
Zo maakte Vopak in april bekend 15 nieuwe roestvrijstalen opslagtanks – samen goed voor 63.000 m³ – te gaan bouwen voor de opslag van onder meer styreen. De tanks vormen een uitbreiding van de huidige 196 tanks op het terminalterrein in de Botlek. In 2020 moeten ze gebruiksklaar zijn.
Het besluit om opslagtanks voor styreen te bouwen vloeit voort uit adviezen van onder meer een eigen team van 15 analisten. Dat riep Vopak zo'n acht jaar geleden in het leven, meldde De Telegraaf 31 mei in een interview met dezelfde Eelco Hoekstra.
Deze analisten hebben de ingewikkelde taak om de belangrijkste ontwikkelingen in de handel van vloeistoffen te voorspellen. ‘Wij hebben van de 50 grootste vloeibare commodity's (bulkgoed – DdB) toekomstscenario's gemaakt', verklaart Hoekstra in het artikel. ‘Dan heb je het bijvoorbeeld over ruwe olie, gas en methanol, waarvan wij helemaal in kaart hebben gebracht wat daarmee in de toekomst gaat gebeuren.'
Hetzelfde geldt voor styreen. Dat goedje gaat de komende 20 jaar een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van Europa, gelooft hij. ‘Met styreen kun je kunststof maken dat lichter en sterker is dan bijvoorbeeld hout of leer.'
Weekblad Schuttevaer
Tekst Dick den Braber
Beeld Vopak