Als mbo-leraar zag hij hoe „slimme doeners” zich stierlijk verveelden in de lessen. Met zijn christelijke privéschool Essenzo in Gouda wil Teus de Jong onder meer deze doelgroep een alternatief bieden. „Ik weet hoe ze zich voelen.”
Bij het gesprek zit ook Gert van de Velde, directeur van het gelijknamige schildersbedrijf uit Bergambacht, aangeschoven: „Ik zit hier met twee petten. Als vader van een leerling, en als praktijkopleider.”
Klik
Zijn zoon Daniël beantwoordt aan het door De Jong geschetste beeld. Hij volgt een van de mbo-4-opleidingen van Essenzo. Hiernaast biedt de school sinds kort ook hbo-varianten aan (niveau bachelor). Van de Velde: „Daan zat niet plezierig in het regulier onderwijs. We zijn hier zomaar eens binnengestapt, en hebben een klik met Teus’ school gekregen. Zo is mijn zoon hier terechtgekomen.” Nu volgt Daniël eens per week hier in Gouda les. De andere dagen fungeert de schilderszaak van zijn pa als leerbedrijf.
Die combinatie, vier dagen werken en één dag leren, is een van de kenmerken van de opleidingen van Essenzo. Teus de Jong: „Toen ik hier in 2008 mee begon, bestond dit nog niet op mbo-4-niveau. Normaal zat je vier dagen per week op school, of zelfs heel de week, met één stageperiode per jaar.” Bovendien kunnen leerlingen hun diploma bij Essenzo in twee jaar halen, in plaats van in drie. Verder werkt de school met kleine klassen van hooguit twaalf studenten.
Stoelen uitladen
Zijn keuze voor de oprichting van Essenzo omschrijft De Jong als idealisme. „Je kunt leerlingen verdelen in denkers, doeners, dromers en beslissers. Als docent economie zag ik doeners die mbo deden, terwijl ze hbo zouden kunnen halen. Maar op havo en vwo krijgen leerlingen bijna alleen maar theorie aangeboden. Doordat de doeners hiermee niet overweg konden, hadden docenten hen naar het vmbo verwezen. Daar haalden ze een vervolgens diploma zonder er iets voor te doen.”
Beeld Cees van der Wal