Niet elk zwembad bibbert om de extreme energieprijzen. Tot eind 2023 zit onder meer het Inge de Bruijn Zwembad in Barendrecht er warmpjes bij. Voor het jaar erop zet manager John van den Burg zich schrap.
Een omvallende energieleverancier leek eind vorig jaar slecht nieuws voor het Inge de Bruijn Zwembad. Toch viel het hard mee, meldt directeur Van den Burg (63). „We konden instappen in een bestaande collectiviteitsregeling voor zwembaden.” Die regeling, lopend via zwembadenexploitant annex dienstverlener Sportfondsen Nederland, eindigt per ingang van 2024.
Van den Burg: „De energierekening maakt nu 20 procent van onze exploitatiekosten uit. Bij de huidige energieprijzen, meer dan drie keer hoger, zou dat meer dan 40 procent zijn.”

Een zwembadmanager uit Hulst sprak begin september van een stijging van 70.000 naar 250.000 euro per jaar tegenover RTL Nieuws. Drie op de tien openbare zwembaden zullen die stijging niet overleven, schatten zwembond KNZB en sportkoepel NOC*NSF destijds in. In reactie op de luidende noodklokken maakte het rijk drie weken geleden 207 miljoen euro vrij voor compensatie.
Grote verbruiker
Die heeft het Barendrechtse bad –dat jaarlijks zo’n 150.000 zwemgasten ontvangt– nu niet nodig. Zonder vast contract had het zwembad er mogelijk van kunnen profiteren, maar de criteria zijn nog onduidelijk. Van den Burg: „We zijn in 1999 geprivatiseerd. De gemeente bleef hierbij eigenares van het pand, wat voor de meeste openbare zwembaden geldt. Maar in 2013 heeft Barendrecht het contract met de toenmalige exploitant niet verlengd.”
In plaats hiervan werd ze zelf volledig aandeelhouder. Het zwembad kreeg hierbij de naam van de viervoudig Olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn uit Barendrecht. Van den Burg: „We zijn wel een bv gebleven; de organisatiestructuur veranderde niet. We moeten op eigen benen staan, met behulp van een jaarlijkse exploitatiebijdrage. We kunnen dus failliet gaan. Wel wil de gemeente ons als voorziening graag in stand houden, natuurlijk.”
Lees verder op de website van Reformatorisch Dagblad:
Groot voordeel van de verandering in 2013 is de verduurzamingsslag die het zwembad vijf jaar later maakte. Van den Burg: „De gemeente wilde in 2030 energieneutraal zijn. Ze is daarom met ons gaan overleggen. Wij zijn een grote energieverbruiker, dus bij ons was veel winst te behalen.”