Dat we vruchteloos aan de kraangreep draaien komt zelden voor, en dat houden drinkwaterbedrijven graag zo. Maar hoe krijgen ze dat voor elkaar? En: krijgen ze ons drinkwater wel schoon genoeg? Tijd voor een kijkje achter de schermen.
Voor technisch bedrijfsvoerder Nando van Dijk (36) begint de dag vroeg: rond half zeven vertrekt hij vanuit Reeuwijk richting zijn werkplek: zuiveringsstation C. Rodenhuis in Bergambacht, het grootste zuiveringsstation van drinkwaterbedrijf Oasen.
Het complex, vernoemd naar een oud-directeur, voorziet zo’n 210.000 mensen van drinkwater, globaal van Bergambacht en Schoonhoven tot Gouda, Waddinxveen en Bodegraven. De bedrijfsvoerder drinkt dus thuis zijn eigen drinkwater uit de kraan.

7.00–7.30 uur: start van de werkdag
Als Van Dijk bij de robuuste rolpoort aan de terreiningang arriveert, is het nog donker. Niet alleen buiten, maar ook in de drie gebouwen van het station: hij is de eerste vandaag.
Na binnenkomst loopt hij linea recta naar de kantine in één van de zuiveringsgebouwen. Preciezer gezegd: naar het koffiezetapparaat. „Eerst een verse pot zetten.” Intussen staat een automaat verloren in een hoek. „Dat was een idee van het hoofdkantoor”, grijnst Van Dijk. „Maar koffie uit een pot vinden wij veel lekkerder.”

Terwijl het apparaat pruttelend een pot pikzwart vocht produceert, loopt Van Dijk zijn vaste ronde. Beneden bekijkt hij op systeemmonitoren de storingen van vannacht. „Ik kijk waar het om ging, op welke manier de storingsdienst het heeft opgelost en of ik nog iets moet afhandelen.”
Hij en zijn collega-bedrijfsvoerders draaien zo’n storingsdienst bij toerbeurt. „Om de zoveel tijd ben ik een week lang 24 uur per dag bereikbaar.” Een week zonder storingen maakt hij nooit mee. „Er is altijd wel wat. Soms ben ik een hele nacht bezig om een storing op te lossen, maar het gaat ook weleens om iets kleins wat ik thuis vanachter mijn pc kan oplossen.”
7.30–8.00 uur: koffie en werkbespreking
Na enkele andere checks is het eindelijk tijd voor een eerste bakkie leut. In de kantine schuift vijf man aan tafel: Van Dijk, een collega-uitvoerder bij Oasen, een technisch bedrijfsvoerder-in-opleiding en twee externe aannemers. „Vandaag is het rustig, maar we zitten hier ook weleens met tien man.”

Samen met de mannen bespreekt Van Dijk wat er moet gebeuren en door wie. De technisch uitvoerders verdelen hun kluslijst onderling. „Elke week lopen we elk procesonderdeel na. Dat lukt meestal maar net in die tijd.”
De twee monteurs van civiel aannemersbedrijf GMB voeren onderhoudstaken uit. De samenwerking is hecht: één van de monteurs, Richard, loopt hier al zeker twintig jaar rond.
Lees verder in de bijlage Business & Arbeid van het Reformatorisch Dagblad van 24 oktober 2025, of online:
Op een kaart in de kantine staan al de zuiveringsstations aangegeven. Een foto ervan schieten mag niet: de daarop als ‘ZS’ aangegeven zuiveringsstations zijn openbaar bekend, maar dat geldt niet voor de ingetekende waterleidingen.