Van ruw naar rein: werken aan lekker helder waterVan ruw naar rein: werken aan lekker helder water

Dat we vruch­te­loos aan de kraan­greep draai­en komt zel­den voor, en dat hou­den drink­wa­ter­be­drij­ven graag zo. Maar hoe krij­gen ze dat voor elkaar? En: krij­gen ze ons drink­wa­ter wel schoon genoeg? Tijd voor een kijk­je ach­ter de scher­men.

Voor tech­nisch bedrijfs­voer­der Nan­do van Dijk (36) begint de dag vroeg: rond half zeven ver­trekt hij van­uit Reeuwijk rich­ting zijn werk­plek: zui­ve­rings­sta­ti­on C. Roden­huis in Berg­am­bacht, het groot­ste zui­ve­rings­sta­ti­on van drink­wa­ter­be­drijf Oasen.

Het com­plex, ver­noemd naar een oud-direc­teur, voor­ziet zo’n 210.000 men­sen van drink­wa­ter, glo­baal van Berg­am­bacht en Schoon­ho­ven tot Gou­da, Wad­dinx­veen en Bode­gra­ven. De bedrijfs­voer­der drinkt dus thuis zijn eigen drink­wa­ter uit de kraan.

Technisch bedrijfsvoerder Nando van Dijk (36) van drinkwaterbedrijf Oasen.
Tech­nisch bedrijfs­voer­der Nan­do van Dijk (36) van drink­wa­ter­be­drijf Oasen.

7.00–7.30 uur: start van de werkdag

Als Van Dijk bij de robuus­te rol­poort aan de ter­rei­n­in­gang arri­veert, is het nog don­ker. Niet alleen bui­ten, maar ook in de drie gebou­wen van het sta­ti­on: hij is de eer­ste van­daag.

Na bin­nen­komst loopt hij linea rec­ta naar de kan­ti­ne in één van de zui­ve­rings­ge­bou­wen. Pre­cie­zer gezegd: naar het kof­fie­zet­ap­pa­raat. „Eerst een ver­se pot zet­ten.” Intus­sen staat een auto­maat ver­lo­ren in een hoek. „Dat was een idee van het hoofd­kan­toor”, grijnst Van Dijk. „Maar kof­fie uit een pot vin­den wij veel lek­ker­der.”

Beluchting van het opgepompte ruwwater.
Beluch­ting van het opge­pomp­te ruw­wa­ter.

Ter­wijl het appa­raat prut­te­lend een pot pik­zwart vocht pro­du­ceert, loopt Van Dijk zijn vas­te ron­de. Bene­den bekijkt hij op sys­teem­mo­ni­to­ren de sto­rin­gen van van­nacht. „Ik kijk waar het om ging, op wel­ke manier de sto­rings­dienst het heeft opge­lost en of ik nog iets moet afhan­de­len.”

Hij en zijn col­le­ga-bedrijfs­voer­ders draai­en zo’n sto­rings­dienst bij toer­beurt. „Om de zoveel tijd ben ik een week lang 24 uur per dag bereik­baar.” Een week zon­der sto­rin­gen maakt hij nooit mee. „Er is altijd wel wat. Soms ben ik een hele nacht bezig om een sto­ring op te los­sen, maar het gaat ook wel­eens om iets kleins wat ik thuis van­ach­ter mijn pc kan oplos­sen.”

7.30–8.00 uur: koffie en werkbespreking

Na enke­le ande­re checks is het ein­de­lijk tijd voor een eer­ste bak­kie leut. In de kan­ti­ne schuift vijf man aan tafel: Van Dijk, een col­le­ga-uit­voer­der bij Oasen, een tech­nisch bedrijfs­voer­der-in-oplei­ding en twee exter­ne aan­ne­mers. „Van­daag is het rus­tig, maar we zit­ten hier ook wel­eens met tien man.”

Waterwinput ter demonstratie in het zuiveringsgebouw.
Water­win­put ter demon­stra­tie in het zui­ve­rings­ge­bouw.

Samen met de man­nen bespreekt Van Dijk wat er moet gebeu­ren en door wie. De tech­nisch uit­voer­ders ver­de­len hun klus­lijst onder­ling. „Elke week lopen we elk pro­ces­on­der­deel na. Dat lukt meest­al maar net in die tijd.”

De twee mon­teurs van civiel aan­ne­mers­be­drijf GMB voe­ren onder­houds­ta­ken uit. De samen­wer­king is hecht: één van de mon­teurs, Richard, loopt hier al zeker twin­tig jaar rond.

Lees ver­der in de bij­la­ge Busi­ness & Arbeid van het Refor­ma­to­risch Dag­blad van 24 okto­ber 2025, of onli­ne:

Op een kaart in de kan­ti­ne staan al de zui­ve­rings­sta­ti­ons aan­ge­ge­ven. Een foto ervan schie­ten mag niet: de daar­op als ‘ZS’ aan­ge­ge­ven zui­ve­rings­sta­ti­ons zijn open­baar bekend, maar dat geldt niet voor de inge­te­ken­de water­lei­din­gen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden?

Aan een dergelijk project werk ik ook graag voor u.