Het historisch lage waterstanden hielden in de zomer van 2022 de binnenvaartsector in hun ban. Schippersechtpaar Arie en Nelly Verheij (beiden 44) uit Werkendam deelde daarom via mij enkele weken zijn ervaringen. Op 20 september verscheen deel 5: „Één boegschroef had een paar tikken opgelopen.”
Ons schip lag afgelopen week op de helling in Zwartsluis. Even de onderkant bekijken en alles weer in de verf zetten. Al vaart een schipper het liefst, we vinden het altijd weer lekker om ook dit te doen.
We proberen altijd zo voorzichtig mogelijk te rekenen en te varen, met de dan aanvaardbare hoeveelheid belading. Desondanks schuift het schip weleens over een zand- of grindbodem, zeker op de Rijn tussen Bingen en Straatsburg. Meer dan we zelf merken, waarschijnlijk.
Hoe kalmer je vaart, hoe beter het gaat. Maar vaak hebben we alleen op korte stukjes met ondiepten te maken. Op de diepe stukken maken we dan iets meer gang. Maar dan dienen we wel af te stoppen bij de ondiepten. Dat doen we soms iets te laat. Daarvan zagen we nu de gevolgen, want op sommige plaatsen was de verf eraf geschuurd.
Wankelen
Het hele vlak ziet er weer spic en span uit; we gaan nu extra ons best doen om dat zo te houden.
Gelukkig bleken we geen schades te hebben gevaren, behalve met één boegschroef die een paar tikken had opgelopen van stenen die erdoorheen waren gegaan.
Dat komt doordat we bij erg laagwater vaker met het de boegschroeven afremmen, omdat de schroef van de hoofdmotor deels boven het water uitsteekt. Om zo veel mogelijk te kunnen laden, moet de meeste vracht vóórin komen. Dan ligt het schip recht, met een diepgang van zo’n 1,40 meter. Maar de scheepsschroef van 1,80 meter hoog steekt dan 40 centimeter boven de waterspiegel uit, en slaat dus veel lucht mee. Daarom geven we met de boegschroeven meer gas op ondieper water.
Lees verder op de website van Reformatorisch Dagblad:
De werf heeft ook de andere schroeven nagekeken en waar nodig wat bijgewerkt, hopelijk kunnen we weer even vooruit. Zelf benutten we de gelegenheid om plaatsen bij te verven waar we normaal niet goed bij kunnen. Maandag zijn we te water gegaan.
