Voor jonge slagers is er voldoende toekomst, stellen vader en zoon Bakker uit Alblasserdam. Over de regeringsplannen voor een vleestaks zijn ze minder te spreken.
Met de huidige Week van de Slager hoopt de branche jongeren te enthousiasmeren voor de opleiding tot slager. Volgens de organisator, Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf, dreigt er een tekort aan slagers.
Trappelen
Het kinderrijke gezin van Arie Bakker sr. (50) uit Alblasserdam nuanceert dat overigens realistische beeld. „Al mijn acht kinderen zijn bij de zaak betrokken”, meldt Bakker, sinds dertig jaar eigenaar van een slagerij –tegenwoordig met catering– in hetzelfde dijkdorp.
„Bij hoogtijdagen rukt de hele familie uit, inclusief aanhang. Behalve de jongste – maar ook zij staat al te trappelen. Verder heeft mijn schoonzoon een aantal jaar bij mij gewerkt.”
Slagers Arie Bakker senior (r.) en junior (l.) in hun zaak in Alblasserdam. Beeld: Cees van der Wal
Lockdowns
Toch trad tot voor kort niemand van Aries kroost daadwerkelijk in zijn voetsporen. De coronacrisis bracht hierin verandering, wat betreft zijn enige zoon.
Arie junior (20): „Ik had hier wel een bijbaantje maar volgde de hbo-opleiding Mechatronica in Delft. Toen de scholen vanwege corona de deuren sloten, moest ik online colleges volgen.” Dat was niets voor hem. „En in de slagerij was het druk, onder andere doordat de restaurants ook gesloten waren. Zodoende ging ik daar steeds meer dagen aan de slag.”
Kort en goed: hij koos voor een slagersvakopleiding, gevolgd door die tot traiteur. „In die laatste opleiding leer ik versproducten voor latere consumptie bereiden, zoals maaltijden, soepen en voorgerechten.”
Mét de zondagsrust verdween ook de zegen
Leestip: interview uit 2016 over de gebroeders Arie (grootvader van de geïnterviewde Arie jr.) en Janus Bakker, directeurs van vleesverwerkingsbedrijf Gebroeders Bakker.
Een florerend bedrijf hadden de gebroeders Bakker in Lekkerkerk. Hun boerenzult, slavinken en borrelballen vonden gretig aftrek, en in enkele decennia groeide de slagerij uit tot een miljoenenbedrijf. Maar nooit verloochenden de zwagers van ds. Mallan hun afkomst, weet Karel van Welie (75).„Op nieuwjaarsbijeenkomsten ging de Bijbel open.”
Eettrends
Een toekomstgerichte keuze, denkt hij. „Daarmee kan ik inspelen op de huidige eettrends waarin gemaksproducten een steeds grotere rol spelen.” Zijn vader beaamt dit: „De verkoop van kant-en-klare producten explodeert.”
De vleesconsumptie zal de komende jaren afnemen, verwacht Arie junior. „Daarom vind ik het belangrijk dat onze slagerij vernieuwend bezig blijft.”
Maar een slager zal het assortiment zal dan wel steeds verder moeten uitbreiden, afgestemd op veranderende behoeften van de consument, verwacht de Alblasserdammer.
Sociale media
„Gelukkig zijn wij daar elke dag mee bezig. Onze liefde voor eten en alles wat bij onze slagerij hoort, delen we via allerlei sociale media.
Jongeren weten ons daarop al goed te vinden. Diezelfde jeugd kunnen we op dit moment al goed aanspreken met een kant-en-klare carpaccio of een broodje hamburger, bijvoorbeeld. De jonge, opkomende klantenkring leert ons welke richting de markt opgaat. Daar spelen wij graag op in. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.”
Lees verder op de website van Reformatorisch Dagblad:
Het historisch lage waterstanden hielden in de zomer van 2022 de binnenvaartsector in hun ban. Schippersechtpaar Arie en Nelly Verheij […]
Dwangarbeiders die in de Tweede Wereldoorlog ver weg het leven lieten, krijgen bij dodenherdenkingen zelden aandacht. Onterecht, vindt historicus drs. […]
De Nationale Sleepbootdagen Vianen 2017 begonnen veelbelovend met een bezoekersrecord van 45.000 mensen op Hemelvaartsdag. Antieke scheepsmotoren, een monumentale ijsbreker, […]