Om de financiering van elektrisch varen te vergemakkelijken, werkt de Arnhemse brandstofcelproducent Nedstack mee aan de komst van leaseconcepten. Applicatiebeheerder Jogchum Bruinsma: „De schipper huurt hierbij naar eigen behoefte brandstofcelgeneratorsets. Of accucontainers voor korte vaarroutes.”
Hierdoor blijft de binnenvaartondernemer kostbare investeringen bespaard, verklaart Bruinsma. ‘Én hij kan flexibel kiezen uit installaties die het benodigde voortstuwingsvermogen moeten opwekken.’
In de binnenvaartsector is veel interesse voor emissieloos transport, stelt hij. Brandstofcellen op waterstof kunnen hierin voorzien: met waterstof wekt zo’n cel elektriciteit en warmte op, helemaal zonder schadelijke uitstoot. Er komt alleen schoon water vrij.
Ideale voortrekker
Bruinsma: „Wekelijks kloppen varende ondernemers bij ons aan voor informatie over de mogelijkheden hiervan.” Om waterstof als brandstof te kunnen gebruiken, moet het gas wel breed beschikbaar zijn.
Dat is nu nog een pijnpunt, weet Bruinsma. Het scheelt dat de Europese Commissie veel aandacht heeft voor de kansen van waterstof voor onder meer een schone binnenvaart. Bruinsma: „Logistiek en technisch gezien zou de binnenvaart de ideale voortrekker zijn voor de maritieme toepassing van waterstof en brandstofcellen. Vergeleken met zeeschepen, varen binnenvaartschepen veel kortere afstanden en vragen minder vermogen.”
Bovendien is geen wereldwijd netwerk van waterstofbunkerstations nodig voor de binnenvaart: een regionaal opgezette bunkerinfrastructuur is al voldoende.
In theorie zou het binnen vier jaar zover kunnen zijn: het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Zuid-Holland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen werken onder de noemer RH2INE aan een waterstofketen die in 2024 operationeel moet zijn. Dit gebeurt in samenwerking met de provincie Gelderland, verschillende havens en andere marktpartijen.
Prijzig
Principiële voorwaarde is wel, dat de te bouwen waterstofproductiestations groene waterstof leveren, geproduceerd uit water met wind- of zonne-energie. De gebruikelijke fossiele waterstof komt namelijk uit aardgas of kolen. Voorlopig is groene waterstof echter prijzig. Bruinsma: „Op de lange termijn is het noodzakelijk dat groene waterstof tegen een concurrerende prijs langs de belangrijkste scheepsroutes en in havens beschikbaar komt.”
Lees het artikel verder via de website van Schuttevaer.