Als het aan de Rotterdammer Leon Houtzager (34) ligt, betekent de demonstratie van zaterdag in Krimpen aan den IJssel niet het einde van zijn actie. Homobelangenorganisatie COC belegde het protest zaterdag tegen de visie op „de scheppingsorde” van ds. A. Kort van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN). Houtzager: „Waar we hier voor staan, speelt op heel veel plaatsen in de Biblebelt.”
Voor het gemeentehuis in Krimpen is het druk, deze zaterdagmiddag. Terwijl agenten een oogje in het zeil houden, staat het plein voor het gemeentehuis vol met mensen. Velen dragen regenboogvlaggen. Boven op de trappen voor het gemeentehuis staan de sprekers van deze middag al klaar: de voorzitters van COC Nederland en de afdeling Rotterdam, Tweede Kamerleden van D66, PvdA en GroenLinks, burgemeester M. W. Vroom en oud-Krimpenaar Leon Houtzager.
Vanwege de afstandsregels dienen de kleurig uitgedoste demonstranten op stippen te staan. De vele omstanders, veelal Krimpenaren, houden uit de losse pols de vereiste afstand. Niet alle agenten zijn er overigens voor de veiligheid: ook het politienetwerk Roze in Blauw steunt de demonstratie.
Brief
Aanleiding voor de demonstratie vormt een brief die ds. Kort maart 2020 aan het college en gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel schrijft, vanwege de Covid-19-pandemie. Hierin verklaart hij zijn steun aan de coronamaatregelen, en bedankt hij het gemeentebestuur voor diens „zorg en leiding”. Hij schrijft verder in de pandemie Gods straffende hand te zien. Naast een kerkelijke reformatie ziet hij daarom ook bekering van de overheid als noodzakelijk: „Het leven in prille aanvang verdient alle bescherming. De praktijk van euthanasie moet ophouden, de zondag niet langer ontheiligd, de roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen, dienen uitgebannen.”
Aangifte
Het voormalig Krimpense VVD-burgerraadslid Leon Houtzager krijgt de vertrouwelijke brief doorgespeeld. De zinsnede over de scheppingsorde, die hij als een veroordeling van onder meer homoseksualiteit opvat, valt bij hem verkeerd. Vooral omdat ds. Kort, na zijn oproep, een zwaarder oordeel stelt te vrezen als de overheid zal weigeren „het volk zelf voor te gaan in de ware godsdienst.”
Houtzager, vicevoorzitter van COC Rotterdam, doet daarom aangifte van discriminatie tegen de predikant van het als de ”Mieraskerk” bekendstaande gebedshuis van de oud gereformeerde gemeente in Nederland in Krimpen aan den IJssel.
Protest
Zowel de gewraakte passages uit de brief als Houtzagers protesten ertegen doen landelijk veel stof opwaaien. Het openbaar ministerie oordeelt in september echter dat de bewoording van ds. Kort binnen de kaders van de grondwettelijke vrijheid van godsdienst en meningsuiting vallen.
Eind februari van dit jaar trekt een uitzending van het BNNVARA-programma #BOOS grote aandacht. Houtzager probeert hierin, opnieuw vergeefs, een reactie te krijgen van de Krimpense voorganger.
Houtzager verwijt ds. Kort niet met hem in gesprek te willen. Ds. Kort heeft vorige week echter in een schriftelijke reactie laten weten niet rechtstreeks te zijn benaderd door Leon Houtzager.
Lees verder op rd.nl:
„Ik heb hier ooit met tien anderen de regenboogvlag gehesen. Nu zijn we met honderden.”