In een tijd van grote onrust en grimmige stakingen ontstond een eeuw geleden een christelijke schippersbond. Een christen staakt niet, vond men. Honderd jaar later houdt de Christelijke Bond voor Ondernemers in de Binnenvaart (CBOB) hier nog altijd aan vast. Op het punt van zondagsrust constateert voorzitter Jan van Belzen een langzame verschuiving. „We zijn een heel brede bond.”
De vereniging grijpt de jaarlijkse Binnenvaartontmoetingsdag, zaterdag 21 september in Woudenberg, aan voor een feestelijke bijeenkomst. In zijn eeuwrede wil Van Belzen (65), die tevens burgemeester van Barendrecht is, terugblikken en vooruitblikken. „In 1919 waarde een revolutionaire geest door Europa”, legt hij uit. „Christelijke schippers weigerden toen in te stemmen met stakingsacties van de Algemeene Schippersbond tegen het vervallen van de beurtregeling. Ze zagen staking als opstand tegen de overheid.” Dit betekent niet dat de christelijke schippers alles lijdzaam wilden verdragen. „Je mag best kritiek hebben, maar die moet je op een constructieve manier uiten, in plaats van in opstand te komen.” Het leidde op 29 juli 1919 tot de oprichting van de Nederlandsche Protestantsch-Christelijke Schippersbond (NPCSB). Vijftig jaar later kreeg de bond haar huidige naam.
De mening dat een christen niet behoort te staken, hoor je tegenwoordig vooral in kringen van orthodox-christelijke protestanten. Toch is het ledenbestand van de CBOB altijd divers geweest, weet vice-voorzitter Frederik Hovestadt (31). „Ik denk dat die gedachte destijds veel breder onder christenen leefde.” De CBOB huldigt nog altijd het oorspronkelijke standpunt op dit gebied, maar de kwestie leeft momenteel nauwelijks.
Van Belzen: „Schippers staken zelden. Ik weet van een staking in 1993, rondom de afschaffing van de evenredige vrachtverdeling. De meeste van onze leden hebben hier toen niet aan meegedaan.”
Zondagsvaart
Een thema dat wel actueel is gebleven, is de zondagsrust. Vanouds onderbreken christenen op deze dag hun werk en houden zich bezig met godsdienstige activiteiten en het gezin. Maar op dat punt zien de voorzitter en vice-voorzitter een verandering. Van Belzen, zelf lid van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP): „Officieel hebben we zondagsrust hoog in het vaandel, maar er zijn leden die ook op zondag varen. Vooral sinds de laatste crisis.” Het gaat hierbij om gelovige schippers. Het lidmaatschap staat weliswaar open voor iedereen, maar de handvol ongelovige leden binnen de CBOB steunt juist haar lobby voor zondagsrust, zij het uit andere overwegingen. Hovestadt: „We zien dus onder onze christelijke leden een verschuiving op dit punt.”