Het verhelpen van de Suezblokkade zette Boskalis afgelopen maart internationaal weer eens prominent op de kaart. Topman Peter Berdowski (64) kijkt er met trots op terug. „Wereldwijd kregen we daarna tienmaal zoveel open sollicitaties binnen als normaal.” Maar ook zonder deze opsteker lacht de toekomst de Papendrechtse baggeraar toe. Met zijn boegbeeld duiken we de diepte in.
Zeg Boskalis, en je zegt Berdowski. Als CEO (algemeen directeur) geeft hij al sinds 2006 de baggermaatschappij – qua omzet momenteel de op één na grootste ter wereld – een vertrouwd gezicht. Zijn huidige termijn loopt tot eind 2023.
Of hij tegen die tijd als 66-jarige nogmaals zal willen bijtekenen, net als toen in 2018 zijn contract voor het eerst afliep, houdt de CEO voor zich. Te persoonlijke informatie. En, vooral, te beursgevoelig. „Zijn charismatische leiderschap en realistische inschattingen doen het goed bij beleggers”, stelde haveneconoom Bart Kuipers van de Erasmus Universiteit afgelopen maart in De Volkskrant.

Strenge bovenmeester
Ook vragen naar zijn profiel als topman ontwijkt de geboren Utrechtenaar (zijn Poolse achternaam dankt hij aan zijn vader) graag. „Mijn ervaring helpt natuurlijk enorm: komend voorjaar zit ik 25 jaar in de Raad van Bestuur, waarvan 15 jaar als voorzitter, maar we hebben dit bedrijf als team groot gemaakt. Ik geef leiding aan het strategisch proces. Hoe ik dat dan doe?
Nou ja, goed, ik vervul daarin wel een trekkende rol.”
Daarmee lijkt de bestuurder geen woord te veel te zeggen. „Er is maar één man die de koers bepaalt bij Boskalis, en dat is Peter”, analyseerde een Rotterdamse ondernemer in 2016 anoniem in Het Financieele Dagblad.
Hij is niet de enige ”ingewijde” die dit beweert. Overwegend valt het oordeel hierover gunstig uit. Zeker na de onder Berdowski’s leiding bevochten, grootschalige overnames heeft Boskalis een strenge bovenmeester nodig, concludeerde het FD in datzelfde artikel. Om de boel bij elkaar te houden.

Blauwe boorden
Zijn 9600 werknemers beschouwt Berdowski als het kostbaarste gereedschap van Boskalis. „Zij zijn de succesfactor van dit bedrijf. Dat geldt trouwens ook voor elk ander bedrijf. Natuurlijk kijken klanten naar de schepen die we hebben, en of we innovatief en goed genoeg zijn. Maar alles draait om de mensen die de verwachtingen moeten waarmaken.”
Hierbij heeft de topman met twee werelden binnen één bedrijf te maken: die van de blauwe en die van de witte boorden. „We hebben ruim 1800 mensen hier op kantoor, met hooggekwalificeerd ingenieurs, ecologen, biologen en financiële mensen. Maar het echte werk gebeurt buiten. Daar wordt het harde geld verdiend.” Boskalis vraagt hierbij veel van zijn werklui, maar zorgt volgens Berdowski tegelijkertijd graag goed voor ze. „Daarom investeren we bijvoorbeeld veel in interne opleidingen. Wat dat betreft hebben we trekken van een familiebedrijf.”
Lees verder op de website (of in de Kersteditie 2021) van weekblad Schuttevaer:
Om contact te houden met de werkvloer bezoekt de CEO graag de schepen en andere werklocaties wereldwijd. De coronapandemie trok hier de laatste jaren een streep door. En dat terwijl Covid-19 zijn buitenpersoneel intussen grote offers kostte.