Het transport van goederen over zee is wereldwijd danig verstoord. Op de terminals in onder meer Rotterdam en Antwerpen hopen de containers zich op. Het baart directeur Henri Honkoop van bevrachtingskantoor Honkoop Barging zorgen. „Deze congestie gaat haar tol eisen in onze economie.”
Feitelijk had Honkoop (44) de opeenstapeling van grootschalige incidenten in de afgelopen maanden niet eens nodig gehad om te zien dat er iets niet goed ging. En juist de al mankerende laad- en losregimes op terminals maken de situatie volgens hem zo problematisch zoals die nu is. Niet alleen in Rotterdam: wereldwijd neemt de congestie steeds verder toe, meldde Nieuwsblad Transport maandag.
Suezblokkade
Honkoop is sinds 2007 directeur-eigenaar van Honkoop Barging. Zijn bedrijf (5,2 fte) in Rotterdam-Albrandswaard bemiddelt tussen enerzijds rederijen, expediteurs en verladers en anderzijds binnenvaartschippers, en heeft momenteel twintig vaste containerschepen en een flexibele schil van zo’n tien schepen in chartervaart.

De huidige situatie ziet Honkoop met lede ogen aan. „Na de stille eerste maanden van de pandemie trok de markt in juni 2020 weer aan, en na de zomervakantie ging de groei echt hard. Hierdoor was het aanbod op onder meer de Rotterdamse terminals sinds oktober 2020 al groter dan normaal. Intussen moesten terminals tot voor kort met minder ploegen werken, vanwege medewerkers met een coronabesmetting of die in quarantaine moesten. Met een al bestaand personeelstekort vanwege vergrijzing.”
Maar het bleef niet bij de deze problemen. In maart diende het containerschip Ever Given zich aan met een zesdaagse blokkade van het Suezkanaal. „Twee derde van de zeevaart kon al vóór het Suezdilemma niet volgens schema laden en lossen. Nu kwam daar een week aan opgestroopt containeraanbod bij. Alleen al de gevolgen hiervan zouden nog maanden geduurd hebben, gezien de al overbelaste terminals.”
Drastisch
Hoewel de Suezblokkade alle kranten haalde, vormde het incident slechts een opmaat naar nog meer ellende. Want na opduikende besmettingen met de deltavariant van het coronavirus in China namen de autoriteiten er drastische maatregelen. Onder meer legden ze in mei ruim een maand lang de overslag in containerhavens in Zuid-China grotendeels stil. Zoals in de enorme haven van Yantian. Daarvandaan vindt juist veel import en export plaats van China naar Europa en de Verenigde Staten. De blokkade verhinderde de overslag van mogelijk meer dan tweemaal zoveel containers als het Suezinfarct in maart deed.
In augustus kwam daar de sluiting van de containerhaven in het Chinese Ningbo-Zhoushan bovenop: de op drie na grootste haven ter wereld. Die duurde twee weken. Terwijl deze haventerminal tot dat moment nog steeds een deel van de containerschepen uit Yantian opving, omdat die haven nog steeds niet op volledige capaciteit draaide.
Lees verder op de website van Reformatorisch Dagblad:
De gevolgen in het dagelijks leven gaat iedereen de komende tijd merken, verwacht Honkoop. „Kleding is langer onderweg, vervangende auto-onderdelen zijn niet te krijgen en speelgoedwinkels weten niet of ze in december aan de vraag kunnen voldoen.”