Het Nationaal Orgelmuseum in Elburg kreeg zaterdag de miniatuur van een beroemd Niehofforgel in bruikleen. De bouw ervan kostte Pieter Oosterom (56) uit Gouderak ruim zeven jaar. „Mijn vrouw vond het onderhand wel tijd dat het af kwam.”
De beroemde orgelbouwer Hendrik Niehoff maakte het tweeklaviersorgel –oorspronkelijk met twintig registers, vrij pedaal en speelhulpen– in 1558 voor de Sint-Jan. Bijna twee eeuwen lang glorieerde het instrument daarna in de langste kerk van Nederland, in het destijds machtige Gouda. In 1745 verdween het orgel uit de kerk om plaats te maken voor het huidige, veel grotere Moreauorgel. Met de orgelmaquette, gebouwd met een schaal van 1 op 7, maakt Oosterom de herinnering weer levend.
Waarom dit orgel?
„Orgels uit die tijd hebben gewoon een heel mooie stijl en klank, en dit orgel heeft dicht bij mijn geboorte- en woonplaats gestaan. In 1987 zag ik de originele orgelkasten –helaas leeg, het pijpwerk is verloren gegaan– hangen in de Cosmas en Damianuskerk van Abcoude. Ik vond ze zo mooi dat ik er toen graag een maquette van wilde maken. Maar dan de complete versie, met torens, luiken enzovoort. Pas eind 2013 kwam het ervan, en dit is het resultaat.”
Wist u waar u aan begon?
„Ik had hiervoor al eens een maquette gemaakt, van een kleiner orgel uit 1526 uit Scheemda. Die hangt ook in het Orgelmuseum. Het kostte één jaar. Maar over het Niehofforgel zei mijn vriend en neef Maarten Vos: „Dit doe je niet in een paar jaar; het is een van de moeilijkste orgelkasten om te maken.” Als orgelbouwer bij Orgelmakerij Reil wist hij dit goed, en hij heeft gelijk gekregen. Maar hij heeft mij ook goed geholpen, met bouwtekeningen, zijn ontwerp van de balustrade en allerlei informatie over vergelijkbare orgels van Niehoff.”
Lees verder op rd.nl:
„Mijn model moest precies de karakteristieke sfeer van het oorspronkelijke orgel krijgen.”