De strijd tegen hoogwater voeren we in Nederland al zo’n duizend jaar. De dijken en andere waterwerken zijn nog nooit zo robuust geweest als nu. De maatregelen na de extreme hoogwaterstanden in 1993 en 1995 hielpen hier fors aan mee. Maar de binnenvaart vreest een ander probleem: laagwater.
De Nederlandse overheid mag per direct stoppen met haar dijkversterkingsprogramma’s. Dit stelde directeur Alphons van Winden van Bureau Stroming, een Gelders adviesbureau voor natuur- en landschapsontwikkeling, recent met zoveel woorden in De Gelderlander. Het Rijk zou op basis van verkeerde vooronderstellingen van de klimaatverandering veel te strenge normen bedacht hebben. „Als je nu honderd jaar terugkijkt en de trend in de waterstanden ziet, dan worden ze steeds lager.” De jaren 1993 en 1995 waren uitschieters, vindt Van Winden. Wat hem betreft investeert Nederland beter in het bevaarbaar houden van de rivieren. „Dat is een veel grotere opgave dan de hoogwaterbescherming.”
Urgentie
In die laatste stelling valt belangenvereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer voor de binnenvaart hem bij. Nautisch-technisch adviseur Marleen Buitendijk: „De laatste keer dat schepen niet mochten doorvaren vanwege hoogwater was in 1995. Laagwatersituaties komen veel vaker voor. Schepen kunnen dan minder lading meenemen vanwege een beperkte diepgang. De rivierbodem daalt door erosie elk jaar een aantal centimeters.