De verkeersbegeleiders van de Verkeerscentrale Rotterdam hebben donderdag 5 april, tijdens de jaarlijkse Open Dag, een maximaal aantal bezoekers in hun wereld ingewijd. „Laveren in het havengebied is niet toegestaan. Het is ook niet wenselijk voor uzelf, hoor.”
„De Rival hier; wij komen uit de Waalhaven I en gaan naar de Waalhaven IV.” Vanuit de verkeerscentrale Rotterdam, op het uiterste landpuntje van de Botlek, naast de Geulhaven, kijkt de verkeersbegeleider mee. Hij ziet geen problemen. „Rival, ga je gang.” Over zijn schouders kijken bezoekers geïnteresseerd toe. Ze nemen deel aan een rondleiding door verkeersbegeleider Luc Vermeeren. Zijn publiek komt grotendeels uit de pleziervaart, slechts een enkeling vaart beroepsmatig.
VTS operator
Kort ervoor heeft Vermeeren over het werk van verkeersbegeleiders verteld. Nu krijgt de werkvloer een bezoek. Zelf noemen hij en zijn collega's zich overigens VTS-operator, in Engels vakjargon. VTS staat voor vessel traffic service.
Hun werk kreeg voor het eerst vorm in 1956, met een keten van walradars langs de Nieuwe Waterweg. Vermeeren: „Daar is ons huidige VTS-systeem uit voortgekomen. Wij begeleiden nu zo'n 80 zeeschepen en 290 binnenvaartschepen per dag.” De informatie van de VTS’ers helpt om het verkeer in de haven gesmeerd te laten verlopen, legt Vermeeren uit. Vanuit de Verkeerscentrale Rotterdam begeleidt de bemanning alle vaarbewegingen vanaf de Van Brienenoordbrug tot voorbij Maassluis. Collega's van de verkeerscentrale Hoek van Holland monitoren de havens en vaarwegen vanaf Maassluis tot en met de Tweede Maasvlakte.
Een bezoeker vraagt naar de noodzaak ervan. „Schepen hebben nu toch AIS?” Klopt, erkent Vermeeren. Maar hoewel dit digitale identificatiesysteem voor de beroepsvaart verplicht is, blijft het een hulpmiddel, stelt hij. „Je kunt er niet blind op vertrouwen.”