Thomas Westerhout: geboeid door oude schepen « Vorig: „Overal lopen duistere figuren” | Volgend: Rotterdam krijgt ”Haven Havo” »

Bergen foto’s heeft Werkendammer Thomas Westerhout (68) in zijn bezit. Zo’n 35.000, schat hij. Allemaal van Werkendam. Hier zit een enorm aantal afbeeldingen van vrachtschepen bij. „Logisch. Zeg je Werkendam, dan zeg je schippers.”

Zeker, Nederland kent meer schippersdorpen, steekt Westerhout van wal. „Oude-Tonge en Vreeswijk, bijvoorbeeld. En Krimpen aan den IJssel, Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak. Maar de meeste schippers zijn in de afgelopen vijftig jaar wel verdwenen uit die dorpen. In Werkendam niet.” Hij „zou niet weten” hoe dat komt. „Het beroep blijft gewoon van vader op zoon overgaan. Meer dan 200 schepen hebben hier hun domicilie.”

De innige relatie tussen het dorp en het water bestaat volgens Westerhout al sinds de beruchte Sint-Elisabethsvloed in 1421. Westerhout: „Telkens kwam het land hier onder water te staan. Hierdoor konden boeren met landbouw niet meer de kost verdienen. Ondertussen viel er wel veel vis te vangen. Dus stapten de boeren over op het beroep van visser.”

Later gingen ze aan de slag als schipper in de binnenvaart, of als rijswerker: dan maakten ze matten van rijshout –zinkstukken– om de oevers tegen afkalving te beschermen. „Sliedrechtenaren legden zich vooral toe op het baggerwerk. Zo had elke dorp zijn eigen specialisme.”

Lees heel het artikel

Reformatorisch Dagblad
Tekst Dick den Braber
Beeld: Dick den Braber, collectie Thomas Westerhout

Geplaatst onder Publicaties | RSS | Reageer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal nooit worden gepubliceerd of doorgegeven worden aan derden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 
 

Contact

Telefoon +31(0)6-50 460 271
LinkedIn linkedin.com/in/dickdenbraber
Facebook facebook.com/dickdenbraber
Twitter twitter.com/dickdenbraber
E-mailadres info@dickdenbraber.nl
KvK-nummer 515 989 73