Open huis chemiereuzen DuPont en Chemours in Dordrecht valt goed « Vorig: Altijd volle bak op Open Dag Verkeerscentrale Rotterdam | Volgend: Vopak: „Energietransitie mag komen” »

De Dordtse chemieconcerns DuPont en Chemours sparen sinds vrijdag drie dagen lang kosten noch moeite om belangstellenden bij hun werk te betrekken. Met succes: zo’n 2100 bezoekers meldden zich aan. „Na alle consternatie is dit best goed.”

Even puft het echtpaar Keesmaat uit Papendrecht uit aan een tafeltje. In de partytent stijgt de temperatuur in de brandende zon langzaam naar minder aangename waarden. Het echtpaar laat zich de aangeboden dranken dan ook goed smaken. Verderop smullen bezoekers van vers geprinte pannenkoeken naar door henzelf getekend ontwerp.

Negatief
De laatste jaren komen Chemours en DuPont regelmatig op een negatieve manier in het nieuws, weet het oudere stel. Chemiebedrijf DuPont, een Amerikaans reuzenconcern uit 1802, heeft sinds 1962 een grote productievestiging in Dordrecht. De onderneming houdt zich bezig met het ontwikkelen en produceren van door haarzelf geregistreerde merknamen als Teflon (gebruikt als anti-aanbaklaag), Nylon en Kevlar (hoofdbestanddeel in kogelwerende vesten). In 2015 ging een deel van DuPont zelfstandig als Chemours verder. De laatste twee jaren liggen de twee concerns echter onder vuur: tussen 1970 en 2013 stootte DuPont onder meer de –inmiddels kankerverwekkend gebleken– stof PFOA uit, een zuur dat gebruikt werd bij de productie van teflon. Inwoners van Dordrecht, Papendrecht en vooral Sliedrecht ademden de stof jarenlang in.

Toen het goedje in 2013 op de rode lijst kwam, stapte DuPont over op GenX. Deze stof blijkt echter eveneens schadelijke bijwerkingen te hebben en in het oppervlaktewater terecht te komen, en daarvandaan in het drinkwater in de regio.

Lees heel het artikel

Reformatorisch Dagblad
Tekst en beeld Dick den Braber

Geplaatst onder Publicaties | RSS | Reageer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal nooit worden gepubliceerd of doorgegeven worden aan derden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 
 

Contact

Telefoon +31(0)6-50 460 271
LinkedIn linkedin.com/in/dickdenbraber
Facebook facebook.com/dickdenbraber
Twitter twitter.com/dickdenbraber
E-mailadres info@dickdenbraber.nl
KvK-nummer 515 989 73