Grillige akkoorden als de tekst erom vraagt « Vorig: Fel debat in Rotterdam over Nederlandse identiteit | Volgend: Altijd volle bak op Open Dag Verkeerscentrale Rotterdam »

Om een psalmenbriefje heeft hij nog nooit gevraagd. „Als ik ’s zondags de kerk binnenstap, zie ik de psalmen op de borden staan.” Toch neemt de Puttershoekse organist Ewoud Monster (1954) zijn taak als organist uiterst serieus. „Improviseren is wat anders dan fantaseren.”

Al 40 jaar begeleidt hij de samenzang in de gereformeerde gemeente van Puttershoek. Tweemaal per zondag, vaak wekenlang achter elkaar. Evenals tijdens doordeweekse diensten. „Ik heb één collega die eens per maand een gehele zondag speelt, een andere collega speelt één dienst per maand, de rest doe ik.”

Zijn veeleisende taak heeft de Maasdammer nooit vermoeid. „Ik speel met veel plezier.” Dit neemt niet weg dat hij blij is dat twee gemeenteleden recent na een herhaalde oproep als organist hebben gesolliciteerd. „Als ik ziek ben of met vakantie wil, moet er wel een vervanger zijn.”

Toch is de huidige situatie niet ongewoon voor Monster. Toen hij in 1978 begon, had de gemeente drie organisten, maar kort erna verhuisde de ene, en enkele jaren erna viel de andere organist uit wegens ziekte. „Hierdoor bespeelde ik regelmatig maandenlang als enige het orgel.”

De organist hecht aan een hoog niveau. Het liefst had hij aan het conservatorium gestudeerd, bekent hij. „„Je kunt beter een vak leren”, werd er gezegd.”

Lees heel het artikel

Reformatorisch Dagblad
Tekst en beeld Dick den Braber

Geplaatst onder Publicaties | RSS | Reageer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal nooit worden gepubliceerd of doorgegeven worden aan derden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 
 

Contact

Telefoon +31(0)6-50 460 271
LinkedIn linkedin.com/in/dickdenbraber
Facebook facebook.com/dickdenbraber
Twitter twitter.com/dickdenbraber
E-mailadres info@dickdenbraber.nl
KvK-nummer 515 989 73