Fel debat in Rotterdam over Nederlandse identiteit « Vorig: Rotterdam krijgt ”Haven Havo” | Volgend: Grillige akkoorden als de tekst erom vraagt »

Een bij vlagen verhit debat onder leiding van Leefbaar Rotterdam over de Nederlandse identiteit trok maandagavond een volle zaal in het Wereldmuseum in Rotterdam. Twee spreeksters hadden zich vooraf wegens bedreigingen teruggetrokken.

Zo’n 300 aanmeldingen had Leefbaar Rotterdam naar eigen zeggen voor de avond ontvangen. De zaal kon echter niet meer dan 180 man bevatten. Onder de bezoekers bevond zich een groep trouwe aanhangers van Tweede Kamerlid Azarkan. Deze politicus van de op allochtonen georiënteerde partij DENK positioneerde hen vooraf slim op de voorste rijen. Dat kwam hem goed van pas: bij elke uitspraak van het Kamerlid klapte de groep enthousiast.

Voordat ze hem konden steunen, moest zijn aanhang echter een lang en fel betoog van politiek filosoof Sid Lukkassen verdragen. Deze uiterst rechtse publicist stelde dat de autochtone, blanke Nederlander steeds minder ruimte krijgt om op een constructieve wijze het debat over zijn identiteit te voeren: „Wie uit het publieke debat wordt verbannen, houdt revolutie als enige optie over.” Na zo’n twintig minuten maakte een aanhoudend applaus een gedwongen einde aan het betoog.

Weg-met-ons

In een panel van opiniemakers, journalisten en Tweede Kamerlid Azarkan dat vervolgens op het podium plaatsnam, ontbraken twee vrouwen. Onder hen Shirin Musa uit Pakistan, oprichtster van de Nederlandse vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom. De vrouwen hadden dusdanige bedreigingen gekregen vanwege hun voornemen op de debatavond te spreken, dat ze zich hadden afgemeld. „Die bedreigingen kwamen niet van de doorsnee-Nederlander”, verklaarde de Turks-Nederlandse debatleidster Ebru Umar desgevraagd.

Lees heel het artikel

Reformatorisch Dagblad
Tekst en beeld Dick den Braber

Geplaatst onder Publicaties | RSS | Reageer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal nooit worden gepubliceerd of doorgegeven worden aan derden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 
 

Contact

Telefoon +31(0)6-50 460 271
LinkedIn linkedin.com/in/dickdenbraber
Facebook facebook.com/dickdenbraber
Twitter twitter.com/dickdenbraber
E-mailadres info@dickdenbraber.nl
KvK-nummer 515 989 73